Billeder og video

Få samtykkeerklæring til brug af billeder

Tager I billeder på et event, en rejse eller lignende - til efterfølgende brug i KFUM og KFUK's medier eller på sociale medier - skal I bede deltagerne udfylde en samtykkeerklæring. KFUM og KFUK's medlemmer har dog ved deres indmeldelse givet tilladelse, så dette gælder kun ikke-medlemmer (fx efterskoleelever).

Find en skabelon i skabeloncentret på Google Drev. Åbn og tilret teksten, så det passer til jeres situation. Send den til deltagerne (evt. deres forældre) på forhånd. Giv dem evt. en deadline.

  • Du skal have en kfum-kfuk.dk-mailadresse for at kunne logge på linket ovenfor. Kontakt evt. admin@kfum-kfuk.dk for at få oprettet en mailadresse.

Efter eventet/rejsen gennemgås alle billeder af nogen, der kender deltagerne, så billeder af dem, der ikke har givet tilladelse, kan frasorteres.

Overhold ophavsretten - og find gratis billeder

Som udgangspunkt ejes alle billeder, lyd og video af “nogen”, og du må derfor ikke bare bruge et billede, du finder på Google eller sociale medier. Det er nemlig brud på ophavsretten.

Vi har samlet en liste med sider her, hvor du lovligt kan hente billeder og musik m.m. - og ofte ganske kvit og frit.

KFUM og KFUK’s konto på Flickr

På Flickr har KFUM og KFUK billeder fra en masse af vores landsdækkende arrangementer m.m. Disse billeder er du velkommen til at bruge - men husk at kreditere fotografen, når denne er angivet (oftest i teksten under billedet).

(Har du billeder fra KFUM og KFUK-aktiviteter, du gerne vil bidrage med, kan du kontakte kommunikationskonsulenten for at få udleveret login.)

https://www.flickr.com/photos/kfumogkfuk/albums

Flickr: Creative Commons

Her kan du finde millionvis af billeder, som andre har stillet til rådighed gratis. Vær opmærksom på, at symbolerne viser forskellige kategorier. Nogle må fx bruges i deres oprindelige form, mens andre godt må redigeres. Der kan også være krav om, at du krediterer fotografen.

https://www.flickr.com/creativecommons/

Wikimedia commons

Lidt samme koncept som Creatice Commons på Flickr. Her kan du finde alle mulige medietyper, fx billeder og videoklip, som du kan anvende gratis. Husk igen at være opmærksom på, om særlige betingelser er gældende for den enkelte fil.

https://commons.wikimedia.org/wiki/

Andre sider:

Det kræver typisk, at du opretter sig som bruger, men så kan du også hente gratis billeder på flere af følgende sider. Vær dog opmærksom på, at der ofte også er billeder til salg på siderne.

Betalingssider:

Nogle gange kan det også være nødvendigt at betale sig fra det, hvis der er et helt specifikt billede, du er på jagt efter. Der findes virkelig mange hjemmesider, der sælger såkaldte ‘stock photos’. Her er nogle af dem:

Musik til video

Hvis der er et specifikt nummer, du gerne vil bruge i din video, så er du nødt til at indhente tilladelse fra kunstnerne eller betale for ret til at bruge det (det kan du bl.a. få hjælp til her, men det koster desværre: http://www.epidemicsound.com/).

Heldigvis er der også flere sider, hvor du kan finde musik til fri afbenyttelse til dine videoer. Her er nogle af dem:

Creative Commons: Legal music for videoes

YouTube: Når du uploader din video til YouTube, har de et kartotek med forskellige genrer, som du kan vælge til din video.

Find flere gode links her: http://www.adweek.com/digital/royalty-free-music/

Fotos fra sociale medier:

Vi må ikke bruge billeder fra hverken Facebook, Instagram eller Twitter, men mindre vi har fået lov af den person, der har taget det. Heller ikke selvom de har brugt #kfumkfuk eller andre hashtags, som vi bruger.

En undtagelse er dog, hvis billederne indlejres/embeddes, således at de blot vises på ens hjemmeside, men stadig “bor” hos ejeren, der således stadig råder over filen og har mulighed for at slette den.

En anden gråzone er, hvis I laver et hashtag, der er meget specifikt (fx #kfumkfukjulekonkurrence17), og hvor I kan forvente, at de personer, der bruger det, ved, at I kan finde på at viderebringe billedet (fordi I har oplyst om det). Det kan fx være, hvis I har en konkurrence, hvor I har oplyst, at de bedste billeder vil blive trykt eller vist på storskærm.

Vil du bruge billeder derudover, på fx plakater eller i annoncer, så er der absolut ingen vej udenom at spørge. Det skal dog nævnes, at det ikke behøver at være svært at spørge - skriv i brugerens kommentarfelt under billedet og spørg, om I må bruge det (og skriv, hvad I vil bruge det til). Der er ikke brug for kontrakt eller lange mailkorrespondancer.

Læs mere om sociale medier og ophavsret på Journalistforbundet.dk