Det Kan Du Tro Vi Taler Om

‘Det Kan Du Tro Vi Taler Om’ er et koncept, hvor unge  lærer at være gode værter for eksistentielle samtaler med andre unge. Det flytter fokus, så de unge ikke blot er deltagere i men ansvarlige for den gode samtale.

I løbet af et træningsforløb mødes en håndfuld unge og max to voksne minimum seks gange over ca. et halvt år. Sammen gennemfører  de organiserede samtaler om varierende temaer. Hver gang afprøves også forskellige samtale-startere: samtalekort, et musikstykke, filmklip eller andet. Rollen som vært går på tur. På den mådes trænes de unge gennem gentagelse og variation. Målet er at de unge  skal være værter for andre unge og invitere bredere ind til samtalerne. Derfor følger træningen en progression i faser:

1) Opstart, hvor den voksne med fordel kan være vært for samtalerne

2) sandkassen, hvor de unge på skift skal være på og mærke værtskabet på egen krop

3) åbne samtaler, hvor de unge selv skal invitere andre unge ind i samtalerne. 


Hjælp de gode samtale på vej

Gode samtaler kan opstå hvor som helst og når som helst. Men gode samtaler kan også hjælpes på vej, når nogen tager det på sig at være vært for dem.  I ‘Det Kan Du Tro Vi Taler Om’ lærer unge at være gode værter for eksistentielle samtaler med andre unge. Det flytter fokus, så de unge ikke blot er deltagere, men ansvarlige for den gode samtale.

‘Det Kan Du Tro Vi Taler Om’ sigter mod at skabe trygge samtale-rammer, så unge kan bevæge sig mere frit rundt i det eksistentielle rum. Et rum, hvor der er plads til teologisk eller eksistentielt slingren, hvor man kan finde ud af, hvor man selv står, og hvad man selv mener.

 I udgangspunktet retter det sig til de 16-25 årige, men det kan bruges af alle andre. Det er tænkt som en mulighed for at skabe samtaler med unge, der ikke på forhånd kender hinanden, men kan bestemt også bruges i grupper, der allerede kender hinanden - lokalt i folkekirken eller i det kirkelige ungdomsarbejde. 

Projektet er støttet af Folkekirkens Udviklingsfond. Og KFUM og KFUK har udviklet det i samarbejde med Kirkefondet, ungdomspræsten i Viborg Domprovsti og en lille gruppe unge

Kom godt i gang

Du kan købe en æske med seks konkrete forslag til samtaler, en vejledning i pixibogs-format, samt 60 tilhørende billedkort og to værts-badges. Æsken er et slags “start-kit” for enhver, der gerne vil i gang med samtaler med unge.

Æsken koster 99 kroner og kan købes ved at skrive til mss@kfum-kfuk.dk. 

Se billeder af æsken i bunden af siden.

Træningsforløb
Hvis I for alvor vil arbejde med ‘Det Kan Du Tro Vi Taler Om’, anbefales et træningsforløb tilrettelagt af konsulenter fra Kirkefondet og KFUM og KFUK, herunder et opstartskursus af ca. en dags varighed med teori og mulighed for at afprøve det i praksis. 

I løbet af et træningsforløb mødes en håndfuld unge og max to voksne, fx en præst eller anden betroet voksen, minimum seks gange over ca. et halvt år. Sammen træner de samtaler om varierende temaer. Hver gang afprøves forskellige samtale-startere: samtalekort, et musikstykke, filmklip eller andet. Rollen som vært går på tur, og på den mådes trænes de unge gennem gentagelse og variation. Målet er at de unge skal stå som værter for andre unge og invitere bredere ind til samtale. Derfor følger træningen en progression i faser: 1) Opstart, hvor den voksne med fordel kan være vært for samtalerne; 2) sandkassen, hvor de unge på skift skal være på og mærke værtskabet på egen krop; og endelig 3) åbne samtaler, hvor de unge selv skal invitere andre unge ind i samtalerne. 

Hvis du vil vide mere eller er interesserede i et træningsforløb

Du er velkommen til at kontakte Morten Stensig Sørensen, kristendomskonsulent i KFUM og KFUK på telefon, 2144 4180, eller mail, mss@kfum-kfuk.dk