Brug maden

Madlavning er en af de mest håndgribelige måder at gøre en forskel for en bæredygtig verden på. I Danmark spiser vi ofte råvarer, der har et stort klimaaftryk. Vi spiser varer, der har haft en lang rejse, inden det når frem til spisebordet og vi spiser meget kød, der kræver en hel del energi at producere. Hvis vi tænker over at købe danske varer eller spise mindre kød, kan vi faktisk gøre en hel del. Vi kan især mindske vores ressourceforbrug, hvis vi bruger al maden, og ikke smider mad ud i skraldespanden, så det går til spilde. En bæredygtig udvikling kræver en ændring i vores forbrug og produktion, hvilket verdensmål 12 handler om. Vi mennesker bruger mange ressourcer og nogle af ressourcerne er desværre forgæves. Omkring en tredjedel af alle fødevarer ender nemlig som skrald. Det er tankevækkende, når der er mennesker i verden, der sulter.  

Aktiviteten:

Her får I flere forskellige ideer til aktiviteter, der har fokus på bæredygtig madlavning

Tøm køleskabet: Alle medbringer en rest eller noget, der snart har sidste udløbsdato. Sammen laver I kreative retter ud af de råvarer, der er til rådighed ud fra, hvad folk har medbragt. 

Mad med mindre klimaaftryk: For at mindske ressourceforbruget og dermed klimaaftrykket kan man spise mad efter sæson og mad, der er dansk produceret. Handl ind til en hverdagsret, hvor I tænker over disse to ting. 

Overskudsmad fra supermarkedet: Kontakt det lokale supermarked og aftal, om I må afhente noget af deres overskudsmad. Lav nu mad, hvor I kun bruger de varer, I har fået fra supermarkedet. Hvis I ikke kan få en aftale, kan I tage i supermarkedet og kun handle madvarer, der har sidste salgsdato på dagen eller dagen efter. 

Mad på fattigdomsgrænsen: Verdensbanken definerer ekstrem fattigdom som en personlig indkomst på under 1,9 dollars om dagen. Det svarer ca. til 13 kroner. Lav mad efter fattigdomsgrænsen. Hver person har kun 13 kr. til at handle ind for. Lav det hver for sig eller gå sammen i gruppen. Overvej at pengene også skal gå til husleje, uddannelse, transport og andre daglige udgifter. 


Formål: At gøre noget sjovt ud af bæredygtig madlavning og blive bevidst om madspild, affaldsmængder og bæredygtig livsstil

Tidsforbrug: 2 timer 

Antal deltagere: Fra 5 personer

Materialer: Madvarer, køkkenting 

Brug maden

Refleksion

Ideer til videre arbejde: