Hvem har ansvaret?
Hvis vi skal nå alle 17 mål inden år 2030 kræver det, at alle verdens lande står sammen om at nå vores fælles mål. Verdensmål 17 Partnerskaber for handling handler om samarbejde på tværs af landegrænser, hvor både regeringer, organisationer, virksomheder og borgere tager målene til sig og arbejder sammen for at nå dem. Vi har et fælles ansvar på tværs af landegrænser, hvis vi skal opnå målene.
Aktiviteten:
Print bilaget. I bilaget ser I nogle påstande om, hvor ansvaret for kloden ligger. Én af deltagerne læser en påstand op ad gangen, og I andre deltagere skal nu tilkendegive jeres holdninger med tændstikker:
1 tændstik = Enig
2 tændstikker = I tvivl
3 tændstikker = Uenig
Når påstanden er læst op, lægger hver af jer det antal tændstikker i hånden, som passer til jeres holdning. Man holder antallet af tændstikker i hånden skjult for de andre, indtil alle er klar. På samme tid rækker alle hånden frem og afslører, hvor mange tændstikker der er i hånden. Efter hver påstand skal I snakke om, hvorfor I har svaret, som I har.
Formål: At skabe bevidsthed om, at vi ikke kan nå målene, hvis ikke alle bidrager til det. Verdensmålene er fælles mål, der kræver, at vi løfter i flok
Tidsforbrug: 30-60 minutter
Antal deltagere: Fra 4 personer
Materialer: Tændstikker
Refleksion:
Hvorfor skal man forholde sig til disse påstande som ungt medlem af KFUM og KFUK? Skal man overhovedet forholde sig til dem?
Hvorfor har KFUM og KFUK pålagt sig selv at arbejde med verdensmålene?
Er det ikke de voksne, der skal forholde sig til dette?
Er det dit ansvar at sige til andre, hvordan de skal arbejde med verdensmålene?
Hvem har ansvaret for at vi når verdensmålene?
Ideer til videre arbejde:
Find selv på flere påstande
Bliv inspireret af KFUM og KFUK’s motivation for at arbejde med verdensmål ved at læse vores argument på startsiden
Færdiggør sætningerne:
Det er mit ansvar at …
Det er Danmarks ansvar at ...
Det er ikke mit ansvar at ...
Det er FN’s ansvar at …
Det er KFUM og KFUK’s ansvar at …