Inviter byen ind
For at byer og lokalsamfund bliver inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige, kræver det både økonomi, viden, teknologi og interesse.
Det kan man blandt andet opnå ved et tættere samarbejde med andre lande men også gennem tættere samarbejde i lokalsamfundene. Gennem samarbejde og partnerskaber for handling kan vi nå længere, end vi kan nå, hvis vi er alene.
Aktiviteten:
Arranger en aften i jeres lokalforening, hvor I inviterer lokalsamfundet ind. I kan invitere privatpersoner eller andre organisationer og institutioner. I kan eventuelt undersøge, om der er andre foreninger i jeres område, der arbejder med verdensmålene eller om der er nogen, der har lyst til at gøre det i samarbejde med jer.
I kan vælge selv at arrangere noget, hvor I inviterer ind. I kan også invitere ind og derefter arrangere noget sammen med en eller flere aktører.
Ideer til et arrangement:
Arranger en aften med fokus på verdensmål, hvor I spiser sammen (se eventuelt aktiviteten Brug maden), laver nogle aktiviteter fra dette materiale og til slut holder en andagt fra materialet.
Afhold en debataften med diskussion og refleksion om, hvordan man som lokalsamfund kan løfte i flok og hvad I sammen kan gøre for at løse globale udfordringer med lokale handlinger. Her kan I eksempelvis undersøge, hvad jeres kommune gør for verdensmålene og bæredygtig udvikling. Måske jeres foreninger kan spille ind her? Måske I ønsker at skrive et brev til kommunen med forslag og ideer.
Lav en indsamling til noget, der giver mening i jeres lokalområde. Det kan eksempelvis være et cykelløb, et loppemarked eller noget helt tredje. Her er det ikke pengene, der betyder noget, men det at sætte en dagsorden sammen i lokalsamfundet, der betyder noget.
Arrangere noget sammen, der er relevant for lokalområdet. Er der noget I synes, der mangler i jeres lokalområde? Måske I vil arbejde med ensomhed eller fysisk aktivitet? Hvad kan I gøre for at ændre det?
Udfør sammen konkrete handlinger, der giver mening i jeres lokalområde. Saml skrald eller sæt skilte op for at modvirke, at folk kører for stærkt.
Formål: Skabe et arrangement, hvor lokalsamfundet kan lære af hinanden, dele viden og erfaringer med hinanden og lave en fælles indsats for forandring i jeres område
Tidsforbrug: 2 timer – flere dage
Antal deltagere: Fra 5 personer
Materialer: Afhænger af, hvad I arrangerer
Refleksion:
Hvad lærte I af hinanden?
Hvad kunne I hver især bidrage med?
Kom de andre med input, som I ikke selv havde tænkt på?
Fandt I frem til noget i fællesskab, som I alle mente jeres lokalsamfund har brug for?
Gav det mening for jer at arbejde sammen lokalt?
Hvad skal der til for, at I gør det igen?
Hvad lærte de andre om KFUM og KFUK?
Ideer til videre arbejde:
Prøv at dele jeres erfaring med andre lokalforeninger i jeres område eller måske i hele landet. Måske andre kan få gavn af jeres idé eller I kan få nye inputs fra andre