Redesign
Vi menneskers ressourceforbrug er stort, og hvis vi vil skabe en bæredygtig udvikling, må vi ændre vores forbrug og produktion, som verdensmål 12 Ansvarligt forbrug og produktion handler om. Vi smider hver dag store mængder affald ud. Hvis vi ikke sorterer affaldet, er det en tabt ressource, men hvis vi sorterer vores affald, kan det i stedet omdannes til en ressource, der kan genanvendes til en ny ting. Et ansvarligt forbrug og en ansvarlig produktion vil have en positiv indflydelse på klimaet, og reducere de forandringer, der sker lige nu. Klimaforandringerne har også en stor indflydelse for livet på landet, på vejret og på hvor planter, dyr og mennesker kan leve.
Jordens ressourcer er ikke uendelige og hvis alle levede som os i Danmark, ville vi have brug for ressourcer fra tre jordkloder. Vi kan nedsætte noget af vores ressourceforbrug ved at genbruge og genanvende i stedet for bare at smide væk.
Aktiviteten:
Denne aktivitet har fokus på genbrug og genanvendelse af eksisterende produkter på en kreativ måde. Vi skal reducere affaldsmængder ved at genbruge gamle ting og gøre det til nye og anvendelige ting.
Tag ud på en genbrugsstation eller i en genbrugsbutik og find nogle ting, I vil give nyt liv og gøre til jeres egne. I kan også medbringe ting hjemmefra, som I normalt ville smide ud. Sammen skal I nu reparere dem eller finde på nye måder, man kan anvende tingene på i stedet for at smide dem ud.
Formål: At blive bevidst om affaldsmængder og genanvendelighed samt at blive inspireret til at mindske ens forbrug
Tidsforbrug: 2 timer
Antal deltagere: Fra 4 personer
Materialer: Ting I vil fornye - puder, stole, skåle, krukker, møbler, tøj. Ting til at fornye tingene med - maling, stof, tapet, malertape, aviser, reklamer, garn, limpistoler, stoflim med mere
Refleksion:
Hvad er det smarte ved at forvandle gamle ting til noget nyt?
Smider du dine ting ud, når de er gået i stykker eller prøver du at reparere dem?
Genbruger du? Tøj, ting, andet?
Er der nogle materialer, vi kunne blive bedre til at genanvende? Hvad og hvordan?
Hvis vi skal reducere forbruget og genbruge mere, hvad kan industrien så gøre, hvad kan virksomheder gøre og hvad kan du selv gøre?
Hvorfor er det en god idé at affaldssortere?
Sorterer du affald hjemme hos dig – hvorfor/hvorfor ikke?
Kan du ændre noget i dine vaner, der kan mindske dit affald?
Hvordan hænger affaldssortering sammen med verdensmålene?
Hvordan kan vi tænke affald som en ressource?
Køber du altid nyt eller køber du også brugt?
Ideer til videre arbejde:
Lav et kunstværk af skrald, der symboliserer verdensmålene.
Lav et affaldssorteringssystem i jeres klublokale. Undersøg først jeres kommunes retningslinjer for affaldssortering.
Arranger et loppemarked eller et bytte- og genbrugsmarked. Det kan være internt i foreningen eller noget I inviterer jeres lokalsamfund med til.
Tag på besøg hos en genbrugsstation og se, hvad der sker med vores affald, når vi smider det ud. I kan også besøge et forbrændingsanlæg eller et biogasanlæg.
Gør noget, der kan få folk til at smide mindre affald i naturen. Lav eksempelvis et skilt, der skal få folk til at tænke over, hvordan de opfører sig i naturen. Tænk kreativt og innovativt.
Lav en skraldestafet. Man bliver inddelt i hold og så skal man dyste i, hvem der først finder forskellige ting i naturen. I de forskellige runder kan man eksempelvis løbe ud efter en dåse, pap, plastik eller andet. Det hold, der kommer først vinder.